Przejdź do treści
plakat z informacjami o zajęciach

JESIENNE GOTOWANIE W CISNEJ

WSPOMAGANIE ODPORNOŚCI, ODŻYWIENIE KRWI

 

I Prezentacja na temat odżywiania zgodnego z porami roku

  • jak funkcjonuje nasz system odpornościowy, rola jelit

z jakich elementów składa się nasz system odpornościowy, jak można go stymulować

  • jak można wspomóc odporność organizmu poprzez właściwe odżywianie

rola cukru, glutenu, kazeiny, mięsa i wędlin, nieszczelność jelit, żywność modyfikowana genetycznie, alergie, osteoporoza a zakwaszenie organizmu,

  • dlaczego ważne jest odżywianie zgodne z porami roku

ziemniaki a kasza, kasza jaglana, warzywa korzeniowe, owoce i warzywa sezonowe – dlaczego?

  • jakich produktów używać do jesiennego gotowania i dlaczego, których unikać

rola ziół i przypraw, poranne płukanie olejem, drink z kurkumy, zakwas buraczany, jakie tłuszcze, zupa mocy

  • kulinarny plan dnia: co powinno stać się naszą jesienną rutyną, dlaczego ważne są ciepłe śniadania, kawa pięciu przemian

czas trwania prezentacji około 30 minut plus dyskusja

 

II Wspólne gotowanie jesiennych potraw wspomagających odporność i odżywiających krew

  • przepis na kawę pięciu przemian
  • jesienny krem warzywny z imbirem i kurkumą
  • naleśniki z kaszy gryczanej z buraczkami w winie lub kotleciki z kaszy gryczanej z sosem z grillowanej papryki

ze względu na ograniczony czas warsztatów (do wykonania wszystkich potraw potrzebne jest około 5-6 godzin warsztatowych), wspólnie wykonamy kotleciki z kaszy gryczanej, sos z pieczonej papryki  i sos czosnkowy będę musiała zrobić wcześniej.

Naleśniki z kaszy gryczanej omówię i podam przepis. Na buraczki w w winie podobnie.

  • zapiekane warzywa z pieca

         proponuje tę pozycję dostosować do pogody, jeżeli będzie ciepło, proponuje     wspólne wykonanie surówki i sosu winegret, jeżeli będzie bardzo zimno,     zrobimy warzywa z pieca

  • deser: maliny zapiekane w koglu – moglu lub śliwki z kruszonką
  • przepis na wino daktylowe

czas trwania około 2-2,5 godziny

Każda Pani/Pan uczestniczący w warsztatach otrzyma komplet przepisów na potrawy, które wspólnie przygotowywaliśmy.

SERDECZNIE ZAPRASZAM

Anna Leginowicz